Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
matylda100 napisał:
O stały pobyt można sie starać po 3 latach tylko trzeba zdac egzamin z norweskiego ale nie pomyślałam wogole o tym bo nie sądziłam, że będą jakiekolwiek problemy.

Czy informacje o których pisze Makaryna są pewne?
Jak to ugryźć teraz? Pisać odwołanie, ma ktoś jakiś pomysł?

Jedyne wyjscie jakie widze, to znalezc prace jak najszybciej i pokazac papier na policji, zeby cie odchaczyli, bo masz ciaglosc pracy (lepiej byc w tym przypadku "nadgorliwym", bo cos tam nie sprawdza i deportuja cie z rozbiegu)
O Nav'ie powinnas zapomniec......
Ale moze ktos ma inny pomysl ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
matylda matylda
(matylda100)
Wiking
Pozwolenia mi nie zabrali. Kobieta z policji stwierdziła, że jest juz po prostu nie ważne.

Zmienienie oddziału Nav mi nic chyba nie da bo oni to wysyłają do cetrali w Oslo i stamtąd dostałam odpowiedź.
W oddziale u mnie w mieście nigdy nic nie wiedzą i tylko odsyłają dalej. Dzwoniłam na centrale ale Pani też jakaś zakręcona. Pierw twierdziła, że w ogóle pozwolenia nie dostała i sie gdzies zagubiło a potem zmieniła zdanie, że jest ale ona chce nowe.

Szopka ogólnie...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
cysiek2 napisał:
przeciez masz srodki na utrzymanie nalezy ci sie dagpenger

Nie wprowadzaj dziewczyny w blad. Nalezalyby sie jej gdyby stracila prace nie z wlasnej winy.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
matylda matylda
(matylda100)
Wiking
Pobyt to raczej nie jest problem bo moge być 3 miesiące i co te trzy miesiące przejechać sie na zakupy do Szwecji i wrócić.

Chodzi o to, że potrzebuje pieniądze na życie póki co wiec sprawa zasiłku jest dla mnie najważniejsza.

Najbardziej irytuje mnie to, że nigdzie na stronie NAVu i poradnikach dotyczących zasiłku dla bezrobotych nie ma nawet wzmianki o tym, że osobie która sie sama zwolniła nie będzie przysługiwać zasiłek dla bezrobotnych. Czy to obywatel Norwegii czy imigrant. Wrecz przeciwnie. Również czytając forum nikogo nie widze by miał podobny problem do mojego. Chyba nie jestem wyjątkiem na skale całej Norwegii?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
59 Postów

(Lechoog)
Nowicjusz
matylda100 napisał:
Pobyt to raczej nie jest problem bo moge być 3 miesiące i co te trzy miesiące przejechać sie na zakupy do Szwecji i wrócić.

Chodzi o to, że potrzebuje pieniądze na życie póki co.

Najbardziej irytuje mnie to, że nigdzie na stronie NAVu i poradnikach dotyczących zasiłku dla bezrobotych nie ma nawet wzmianki o tym, że osobie która sie sama zwolniła nie będzie przysługiwać zasiłek dla bezrobotnych. Czy to obywatel Norwegii czy imigrant. Wrecz przeciwnie. Również czytając forum nikogo nie widze by miał podobny problem do mojego.

Chyba nie jestem wyjątkiem na skale całej Norwegii?

Raczej jesteś, ponieważ nikt przy zdrowych zmysłach nie zwalnia się z pracy nie mając już innej załatwionej.
Ty natomiast niedość, że się zwolniłaś, to na dodatek jak napisałaś, nie zadbałaś wystarczająco o swoje środki na drogie utrzymanie.
To do kogo masz teraz pretensję ?.

Z tego co mi wiadomo w tej sprawie, to poruszany powyżej temat, jest aktualny dopiero od niedawna.
Ten przepis zaostrzający wymogi co do pobytu, obowiązuje jako poprawka od 2012 roku w związku z nagminnym wykożystywaniem przez emigrantów norweskiego socjalu jako bezrobotni na własne życzenie.
Co zaś do pięcioletniego pobytu i starania się o stały pobyt, to trzeba mieć zakwalifikowane pięć lat pobytu składkowego minimum 1,5-G. zaliczanego do ciągłości zabezpieczenia emerytalnego.
To tak na marginesie innych wypowiedzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
matylda100 napisał:

Chodzi o to, że potrzebuje pieniądze na życie póki co.

Najbardziej irytuje mnie to, że nigdzie na stronie NAVu i poradnikach dotyczących zasiłku dla bezrobotych nie ma nawet wzmianki o tym, że osobie która sie sama zwolniła nie będzie przysługiwać zasiłek dla bezrobotnych. Czy to obywatel Norwegii czy imigrant. Wrecz przeciwnie. Również czytając forum nikogo nie widze by miał podobny problem do mojego. Chyba nie jestem wyjątkiem na skale całej Norwegii?

Rzad sie zmienil i moze sa jakies zaostrzenia w zwiazku z tym. To, ze dawniej sie do tego przepisu nie stosowali nie znaczy, ze tak bedzie zawsze. Na przyklad teraz trzeba zrzec sie polskiego obywatelstwa, zeby dostac norweskie, a 15 lat temu nie trzeba bylo, mimo, ze przepisy byly wtedy dokladnie takie same jak teraz.

Ogolnie nikt nie zwalnia sie sam z pracy jak nie ma jakiegos planu na utrzymanie (nowa praca, utrzymanie przez partnera).
Plan z NAV-em jest denny, bo pieniadze sa male. Nie dosc, ze dostaje sie maks 60% bylego zarobku, to jest jeszcze gorna granica, ktorej sie nie przeskoczy - czyli nawet jak zarabiales miliony to i tak dostaniesz maks. 60% z 5 czy 6G.
No i ta ogolnie znana niechec NAV-u do przyznania tego co sie ludziom prawnie nalezy, te gubienie papierow, przeciaganie spraw, itp. Wszystko to mowi, ze na NAV nie ma co na 100% liczyc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
matylda100 napisał:

Chodzi o to, że potrzebuje pieniądze na życie póki co wiec sprawa zasiłku jest dla mnie najważniejsza.

pierwsze słyszę o takiej akcji, ja bym się skonsultował z jakimś adwokatem, bo to troche dziwne że osobie należy się zasiłek (wypracował go sobie), ale jako obcokrajowiec traci pozwolenie na pobyt bo nie ma pracy i automatycznie prawo do zasiłku.

Możesz też spróbować znaleźć prace na cześć etatu(do 50%) , wtedy pozwolenie dostaniesz, a zasiłek będzie pomniejszony...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
mnie sie w to nie chce wierzyc w ogole.... obawiam sie ze kolezanka nas chyba wkreca !!!!

w ogole kolezanka powinna moze poprosic o informacje na pismie z policji lub z navu ...

... makaryna dolewasz oliwy do ognia swiadomie lub nie.......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
matylda matylda
(matylda100)
Wiking
Dokument mam na piśmie z Nav.
Jutro wyśle odwołanie do Nav i przedzwonie do ambasady RP. Może oni będą wstanie mi powiedzieć jakieś konkrety na temat.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
matylda100 napisał:
Dokument mam na piśmie z Nav.
Jutro wyśle odwołanie do Nav i przedzwonie do ambasady RP. Może oni będą wstanie mi powiedzieć jakieś konkrety na temat.

odwolanie jak najbardziej.

dzwonienie do ambasady, no w sumie bez pracy jeste to masz czas, mozesz go sobie marnowac jak ci pasuje.

sprawdz dokladnie czy podstawa do waznosci registeringbevis nie jest: posiadanie pracy, renty, chrobowoge i prawa do zasilku.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok